Džemy
Když jsem vezla Barunku a Elišku k dědovi Slávkovi na chalupu, tak jsem si na zahradě všimla, že strom se špendlíky (mirabelkami) je úplně obsypán zralými plody. Stejně tomu bylo i se švestkami. Je zajímavé na sobě pozorovat, co si neseme ze své výchovy. Bylo mi líto, že táta nemá šanci všechno ovoce spotřebovat a tak jsem chytla košík a začala s česání špendlíků, po naplnění košíku jsem přešla na švestky.
Předala jsem dítě a domů si místo něj vezla dvě menší přepravky naplněné špendlíky a švestkami. Řekla jsem si, že udělám džemy. V pondělí jsem po práci vyrazila do obchodu, že si koupím želírovací cukr. Chyba lávky obešla jsem tři prodejny Alberta (Kotva, Můstek, Staroměstská tržnice) a Tesco (Národní), ale želírovací cukr nikde neměli. Až v druhý den jsem se vypravila na Bělohorskou, kde je spousta malých obchodů a tam jsem konečně sehnala vytoužený želírovací cukr. Zakoupila jsem i menší skleničky na zavařování a byla jsem připravena na zavařování.
Nerada dělám věci přesně podle návodů a receptů, beru to spíše jako inspiraci. Na netu jsem si našla několik receptů na zavařeniny a pustila se do toho.
Jako první jsem zvolila špendlíky a hned pak švestky. Zde jsou moje recepty:
3kg vypeckovyných špendlíků, štáva ze dvou limitek, 5 vanilkových cukrů, 1 kg želírovcího cukru 1:2, 1 sáček gelfixu 1:2, 0,5 kg krystalového cukru, 1 lusk vanilky, kyselina citrónová. Špendlíky jsem omyla, vypeckované a rozmixované dala do hrnce, přidala jsem vanilkový lusk, nasypala na to gelfix rozmíchaný s vanilkovým cukrem, chvíli vařila, pak přidala krystal a po chvíli všechen želírovací cukr. Limetky jsem vydrhla kartáčem pod teplou tekoucí vodou, vymačkala z nich štávu, kterou jsem ke směsi přidala (protože mi to přišlo hrozně sladké). Šlupky z limetek jsem vhodila do hrnce. Vše jsem za stálého míchání vařila asi 20 minut. Směs mi ovšem nechtěla tuhnout a tak jsem přidala i kyselinu citrónovou. Marmeláda netuhla a vařením se skladkost špendlíků vytratila. Neměla jsem trpělivost čekat až začne tuhnout, tak jsem jí naplnila do připravených (vymytých a suchých) skleniček. Plnila jsem je po okraj, pak uzavřela víčkem a otočila dnem vzhůru. Nechala jsem je tak asi 2 hodiny a pak je obrátila zpět. Je to taková kyselejší a tekutější marmeláda, ale nám chutná, hlavně v palačinkách s nutelou nebo kakaovým pribináčkem. Ovšem není špatná ani na lívance.
3kg vypeckovaných švestek, 5 sáčků skořicového cukru, 1 kg želírovacího cukru 1:2, 1 sáček gelfixu 1:2, 0,5 kg krystalového cukru, několik kusů skořice v kuse (1 pytlík skořice celé), 200 g nasekaných vlašských ořechů, kyselina citrónová. Švestky jsem omyla, vypeckovala, nasekala na hrubo a dala do hrnce, přidala celou skořici, gelfix rozmíchaný se skořicovým cukrem. Chvíli jsem směs povařila (cca 2 minuty), přidala všechen cukr (krystal i želírovací) a zase vařila. Během vaření jsem loupala ořechy, pak je na drobno nasekala a přidala do hmoty a vařila dalších cca 5 minut. Na závěr jsem přidala si 3 lžičky kyseliny citónové. Směs krásně tuhla, tak jsem jí naplnila do skleniček, které jsem zase po zavíčkování otočila dnem vzhůru. Tahle marmeláda chutná všem nejvíc, je skladká, ořechy a skořice jí dávají velmi zajímavou chuť.
Abych si udělala radost a taky pár obdarovaným, tak jsem si ještě pohrála se skleničkami. Vytiskla si na štítky názvy marmelád s rokem výroby a taky jsem je ozdobila háčkovaným ovocem. Tohle je výsledek.
Až budu mít náladu a čas, tak jsem přidám ještě recept na marmeládu ze špendlíků s madlemi a na marmeládu ze švestek, jablek a hrušek.
Náhledy fotografií ze složky 2009 srpen - Marmelády